top of page

TU B'SHEVAT 2025  - ט״ו בשבט תשפ״ה

אני גר בברוקלין, ניו יורק, ועובד ב-MN8 Energy, חברה המפתחת ומפעילה פרויקטים סולאריים גדולים ופתרונות אנרגיה ירוקה.

כסטודנט, רציתי ללמוד על שינוי האקלים. מהר מאוד הבנתי שמי שאכפת לו משינוי האקלים, חייב להתעניין בהפחתת פליטת פחמן, כלומר, להתעניין באנרגיה מתחדשת. לכן עשיתי הסבה להנדסה, כדי להיות חלק מיצירת הפתרונות. לאחר שעבדתי בארגון מחקר ללא מטרות רווח, בו התמקדתי בהפחתת פליטת פחמן בתעשיית האנרגיה, עברתי למגזר הפרטי. כיום, תפקידי הוא לפתח ולהפעיל פרויקטים של אנרגיה באפס פליטות פחמן במחירים תחרותיים ברחבי ארה"ב. בעיני, כדי שהמעבר לאנרגיה מתחדשת יצליח, חברות כמו שלי חייבות לשגשג.

פעולות הסברה וקביעת מדיניות אפקטיביות דורשות מאמץ מצד הרבה גורמים וקשת רחבה של גישות. בקצה אחד נמצאות קבוצות שמשתמשות בטכניקות כמו הכפשה פומבית ("naming and shaming"), המפעילות קמפיינים ציבוריים להעלאת מודעות לדברים נוראים המתרחשים ודורשות פעולה מצד חברות וממשלות. בקצה השני נמצאים ארגוני לובי, ארגונים ללא מטרות רווח פחות עוינים ואפילו חברות בעצמן, שעובדים ישירות עם מקבלי החלטות כדי להציע פתרונות ללחצים שהם מתמודדים איתם. אני מאמין שצריך את כל מגוון הקולות הללו מרחבי הקשת כדי להניע פעולה מוצלחת בכל נושא. לעיתים נדירות אנשים מצליחים להביא לשינוי אם הם פועלים רק עם לפידים וקלשונים. מצד שני, נדיר שיש זמן בסדר היום לשותפים מהתעשייה, אלא אם יש לפידים וקלשונים! לכן, אני חושב שצריך את שני הקצוות, ואת כל מה שביניהם.

באקלים הפוליטי של היום, קשה לפעמים להיות אופטימי לגבי המעבר לאנרגיה מתחדשת. ברור ששינויי האקלים אינם מניעים את כולם, אבל גורמים כלכליים כמו עלות, מקומות עבודה וביטחון אנרגטי—כולל הפחתת התלות שלנו בדלקים פוסיליים ובחומרי גלם מיובאים—הם מניעים אטרקטיביים. בסופו של דבר, שני המחנות מונעים כלכלית, וישנם טיעונים חזקים להמשיך לפתח אנרגיה מתחדשת וחשמל ללא פליטות פחמן. מחירי הנפט והגז מושפעים מאוד מסכסוכים וביקושים גלובליים, בעוד שהרוח נושבת והשמש זורחת בכל מקום בארה"ב. מרבית המדיניות שמעודדת פיתוח אנרגיה מתחדשת צפויה להיות עמידה לשינויים בממשל. עם זאת, רוב הצמיחה באנרגיה מתחדשת מונעת על ידי פעולה ברמה המקומית, כמו גם ממאמצים של המגזר הפרטי מצד חברות שהציבו לעצמן מטרות משמעותיות בתחום שינויי האקלים. לפני עשר שנים, אף אחד לא חשב שאנרגיות רוח וסולארי יצליחו להתחרות בפחם ובגז בשווקי חשמל סיטונאיים, אך כיום אלו מקורות האנרגיה הזולים ביותר.

שני הנושאים הגדולים ביותר שאנחנו לא רק מדברים עליהם עכשיו, אלא גם כותבים עבורם מדיניות—נושאים שלא היו על סדר היום עד לא מזמן—הם שינוי האקלים וההשפעות הבריאותיות של טכנולוגיות פולטות גזי חממה. ראשית, נושא שינוי האקלים הושרש היטב בתודעה התרבותית;  גם השמאל וגם הימין מכירים כיום בקיומו ובהשלכות המאוד אמיתיות שלו. זה לא היה המצב כשאני הייתי Fellow בברונפמן. מדינות כיום מחוקקות חוקים המחייבים את משק החשמל שלהן להיות נטול פליטות גזי חממה עד 2040 או 2050, שזהו צעד ענקי קדימה. שנית, יש מודעות גוברת להשפעות של טכנולוגיות מבוססות דלקי מאובנים—כמו תחנות כוח, רכבים ואוטובוסים—על הבריאות שלנו. בשנה שעברה, כירות גז הופיעו בכותרות בשל ההשפעות המזיקות שלהן על הבריאות והאקלים. המודעות הזו הושגה הודות לקמפיינים של שיימינג בהובלת ארגונים סביבתיים, והיום ספקי טכנולוגיה המציעים פתרונות יעילים וזולים יותר לבישול חשמלי או אינדוקציה, הופכים לנורמה בבניינים חדשים במספר מדינות.

אני מאמין שהתקדמות בתחום האקלים חייבת לכלול את הממשלה. קשה מאוד לאנשים פרטיים לשנות את תמהיל הרשת שמספקת להם שירות, מכיוון שהם כל כך רחוקים מהתהליך הזה. לכן, הדבר הראשון שאני מאמין שאנשים יכולים לעשות כדי להשפיע על שינוי האקלים הוא להצביע—להצביע עבור מנהיגים שיפעלו בנושא. כמובן, בחירות מתרחשות רק אחת לכמה שנים, אבל בינתיים חשוב לפתח הרגל של להיות מעודכן. קחו זמן לקרוא, ללמוד ולנהל שיחות על נושאים שחשובים לכם או לאחרים. שמרו על האקלים, האנרגיה והסביבה בראש סדר העדיפויות. חשבו על ההשפעה שלנו על הסביבה—בין אם מדובר בשימוש בקרקע, צריכת מים או החומרים שאנחנו קונים כצרכנים.
למשל, הנה שלוש דרכים שאני חושב עליהן להפחתת טביעת הרגל הפחמנית האישית שלי, שיכולות להוות השראה לאחרים: ראשית, שנו את האופן שבו אתם צורכים מזון—המעיטו במזון בעל טביעת רגל פחמנית גבוהה, אכלו יותר צמחוני ובחרו מזון מקומי. שנית, שנו את האופן שבו אתם נוסעים—המעיטו בטיסה, העדיפו תחבורה ציבורית ושקלו אמצעי תחבורה חלופיים, כמו רכיבה על אופניים. ואחרון, שנו את האופן שבו אתם משתמשים בחשמל: זה אולי נשמע קצת תלוש, אבל במדינות מפותחות עם רשת חשמל יציבה, נוכל להבטיח רשת חשמל אמינה עם אנרגיית רוח ושמש בשפע דרך "ניהול צד הביקוש". זה אומר התקנת מכשירים חסכוניים באנרגיה ושינוי ההרגלים שלנו כדי להימנע משימוש באנרגיה כאשר הרשת תחת עומס. במקום, השתמשו בחשמל כשזה הכי נקי והכי זול. לדוגמה, קררו מראש את הבית במהלך היום, כאשר השמש מייצרת את האנרגיה הרבה ביותר, במקום לחכות לשעות שיא כמו 5 או 7 בערב, כאשר עלות האנרגיה גבוהה יותר. אם ספק האנרגיה שלכם מציע את האפשרויות הללו, אני ממליץ להירשם ולהיות חלק מקדמת החדשנות.

למרות האתגרים שלפנינו, אני אופטימי לגבי העתיד. אני חושב שמדינות כמו אוסטרליה, שמייצרת כמעט 40% מהחשמל שלה מרוח ושמש, מהוות קרן אור בנוף הרחב של המעבר לאנרגיה מתחדשת. בארה"ב, שם המספר עומד על 14% בלבד, עדיין עובדים על זה, אך למעשה יש לנו כבר מפת דרכים להעברה אמינה ומשתלמת של הרשת, וזה מדהים. ישנם תחומים אחרים במשק שעדיין צריכים להדביק את הפער, במיוחד תחום התחבורה, אבל אם נפתור את זה עבור תחום האנרגיה, אני אופטימי שגם שם נצליח.

WhatsApp Image 2025-02-12 at 16.40.44.jpeg

שמי גרנט,
והייתי Fellow
בשנת 2012

ביומיום אני מנהל את תחום קשרי ממשל ומדיניות בארגון "מגמה ירוקה", אחד הארגונים הסביבתיים הכי גדולים בארץ. זה ארגון שטח שפועל בהרבה זירות והמון תחומים – היערכות לשינויי אקלים, אנרגיה, תכנון, זיהום אוויר, פסולת… המון נושאים שהיום נזנחים תחת סדר היום. אני נמצא בצומת שבין הכנסת לבין הממשלה:  אני עובד יחד עם פוליטיקאים – חברי כנסת, שרים – לקדם נושאים סביבתיים שעומדים על הפרק, בין אם ע"י קידום פרואקטיבי של חקיקה ובין אם ע"י התנגדות ומאבק במהלכים פוגעניים. 

 

היום משבר האקלים נתפס כסוגיה רחוקה – או שלא מכירים אותה בכלל או שחושבים שהיא לא רלוונטית לישראל. האתגר הגדול שלנו הוא להחדיר נרטיב שהסביבה זה הכל – זה הביטחון, המזון, המים שאנחנו שותים והאוויר שאנחנו נושמים. זו הגישה שלנו לטבע וגם ההיערכות לאירועי קיצון. המסר הוא שכולנו מושפעים – ולכן כולם צריכים לקחת חלק במאבק. בניגוד להרבה ארצות אחרות, הסביבה בישראל לא עברה פוליטיזציה. אז אמנם זה לא בראש סדר העדיפויות של אף אחד, אבל אנחנו גם לא במצב שבו השמאל דוחף את האג'נדה הסביבתית והימין מתנגד לה. זו חצי נחמה, אבל זה מאפשר לי ליצור המון שותפויות עם מנעד רחב של פוליטיקאים מכל הקשת.

 

ההזדמנות הכי גדולה שמזדמנת לי בתפקיד הזה היא להיפגש עם אנשים, לרתום אותם. הגיל הצעיר שלי מביא איתו המון הזדמנויות לקדם מדיניות כי זה בולט בנוף ואנשים מתייחסים לזה אחרת. דווקא מכיוון שהמון אנשים בכנסת ובממשלה לא מבינים את הנושא, יש מקום, כשהדבר מזדמן, לדחוף לשינויים. ואנחנו מצליחים. באפריל, למשל, הצלחנו לשנות חקיקה ממשלתית כמעט ב-180 מעלות. הנוכחות שלנו בשטח, בסופו של דבר, היא קריטית. 

אין לנו ברירה אלא לדחוף ולשנות. זה לא להגיד מה ריאלי או לא ריאלי פוליטית, אלא להגיד מה שנכון. אנחנו חייבים לעשות את זה. אחד המאבקים הכי גדולים של הארגון היה לפנות את המפעלים המזהמים בחיפה. זה תהליך שהתחיל לפני עשרים שנה וסוף סוף אושר בממשלה הנוכחית. לאף אחד לא היה ברור איך בדיוק יפנו בתי זיקוק ענקיים בלב מטרופולין. והנה אנחנו היום, כעבור עשרים שנה, ופינוי המפעלים סוף סוף אושר בממשלה. אז אני חושב שצריך להגדיר מטרה, ולא לשאול אם היא נראית ריאלית באותו הזמן. צריך לחלום ולהצליח לראות מציאות אחרת.

שמעון פרס אמר שאנשים פסימיים ואנשים אופטימיים מתים אותו הדבר אבל חיים אחרת. אין למה להיות פסימיים. אנחנו חייבים להיות אופטימיים. אין לנו דבר מלבד להיות אופטימיים במציאות הנוכחית.

 

קונספציה אחת שממש נתקלנו בה בזמן המלחמה עסקה בקשר שבין אנרגיה מתחדשת למשבר האקלים ולביטחון אנרגטי. חברות הגז והנפט תמיד טוענות שאלו המשאבים שיביאו ביטחון אנרגטי. ואז, תוך כדי המלחמה, התחילו פתאום לדבר בישראל על משהו שלא היה מוכר עד עכשיו -- תרחיש העלטה, שבו חיזבאללה וחמאס מצליחים לפגוע בתחנות הכוח שלנו. זה גרם לנו להתחיל להבין שמשק החשמל בעצם לא כל כך עמיד, והביטחון האנרגטי לא כל כך בטוח. לעומת זאת, משהו שהרבה אנשים לא יודעים הוא שבעזה – לפני המלחמה – רוב החשמל יוצר מאנרגיה סולארית. יש לנו יותר מ-300 ימי שמש בשנה באזור הזה, ובכל זאת ישראל מייצרת רק כ-12% מהחשמל שלה מאנרגיה סולארית, בעוד שבעזה מדובר ביותר מ-70%, מה שדי מדהים. אני זוכר שראיתי איזה ראיון על החיפושים אחר מחבלים בתוך מנהרות ברצועה, ושמצאו שם פאנל סולארי מחובר לתוך האדמה. כלומר, המחבלים בעזה הבינו הרבה לפנינו שהשמש היא המשאב הטוב ביותר לשמור על ביטחון אנרגטי. אנרגיה סולארית היא במקרה גם הדרך הכי אפקטיבית להפחית פליטות גזי חממה. אלו הממשקים שבהם הכל מתחבר: ביטחון אנרגטי יעזור להפחית פליטות, להפחית את זיהום האוויר ולעצור את משבר האקלים, ויעזור בסופו של דבר לספק חשמל אמין, נקי, זול יותר לאנשים. אבל הממשלה, במקום להחליט על תכנית חירום להאצה של פריסת אנרגיה סולארית, הקימה עוד שתי תחנות כח חדשות. אנחנו ניצבים מול אנשים אטומים שהסביבה לא מעניינת אותם ופקידי ממשל נגועים בלוביסטים ואינטרסים כלכליים. 

 

השנה האחרונה הייתה שנה מאוד קשה לסביבה בארץ. המגוון הביולוגי של ישראל הוא בין הייחודיים ביותר בעולם—אנו ממוקמים בצומת של שלושה יבשות, מה שמוביל למגוון יוצא דופן של מיני בעלי חיים. אנחנו גם המסלול השני בחשיבותו בעולם עבור ציפורים נודדות. אבל בזמן מלחמה, הרבה שמורות טבע נהרסות על ידי פעילות צבאית ושריפות, שהיו הגרועות ביותר שישראל חוותה מאז קום המדינה. כמו לאנשים, גם לטבע יידרשו עשרות שנים ומאמצים משמעותיים להתאושש מהנזקים של המלחמה.

 

אנחנו חייבים להגיד שאפשר אחרת ולהציב חזון אלטרנטיבי. אנחנו גם חייבים לעשות שיתופי פעולה. סוגייה מאוד גדולה שאני עוסק בה היום, למשל, היא ים המלח. ים המלח נמצא בלב שלוש רשויות: ירדן, הרשות הפלסטינית, וישראל. ואנחנו מבינים שאם אנחנו רוצים לשקם את ים המלח ולהתחיל להזרים מים אליו, אנחנו חייבים שיתוף פעולה. עוד דוגמא היא הסיפור של שריפות פסולת. היום משבר הפסולת בישראל הוא אדיר. אנחנו מטמינים 80% מהפסולת שלנו ושריפות פסולת פיראטיות הן מכת מדינה מטורפת. היום הגורם המסרטן מספר 1 בישראל הוא זיהום אוויר כתוצאה משריפת פסולת. המון מהשריפות מתרחשות בשטחי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון. אבל מה לעשות, הסביבה היא אחת, ולאנשים שחיים סמוך לאיפה שעוברת גדר המערכת לא אכפת איפה הפסולת נשרפת. אכפת להם שהם נושמים אוויר מזוהם. זה מה שנקרא "מפגעים חוצי גבולות". אז בלי קשר למחנות פוליטיים ולעמדות ביטחוניות, כולנו חיים תחת שטח אחד ואם אנחנו לא נדע לעבור את המשבר בסולידאריות ולא נדע להתמודד עם מאבקים סביבתיים ביחד אנחנו פשוט נכשל. זה לא עניין של לנסות או לא לנסות, פשוט אין ברירה. חייבים להבין שכמו המצב בעזה, גם ברמה אקלימית – מה שלא נטפל בו עכשיו יתפוצץ אח"כ. לא נוכל לקבור את הראש בחול. 

שיתוף פעולה אחד נורא יפה שהתחיל לפני המלחמה הוא בין ישראל לירדן. ירדן היא שותפה מאוד גדולה שלנו בהמון תחומים, בין היתר גם בתחום האנרגיה. ישראל היום מייצרת אחוז מאוד קטן מהאנרגיה שלה מאנרגיה מתחדשת לעומת ירדן – עם תנאים דומים לשלנו – שמייצרת 50% מהאנרגיה שלה מאנרגיה מתחדשת. לעומת זאת, ישראל מצטיינת בדבר אחד: במים. אנחנו יודעים לעבוד עם מים, אנחנו יודעים להתפיל מים, ואנחנו יודעים להשתמש במים ולנצל את המשאב הקריטי הזה. משאב שאין אותו לירדן. כך נוצר תהליך שנחתמות הבנות ומתחילה להתגבש עסקה שבה אנחנו נעביר לירדן מים והיא תעביר לנו חשמל. וזה דבר מדהים. בסופו של דבר אנחנו מצליחים לגשר פה על אינטרסים ופערים ולייצר שותפויות כדי להתמודד עם הסוגיות החשובות כל כך.

 

בסוף החודש יתקיים דיון היסטורי בבג"צ על תביעה שהגשנו, בני נוער ובני הגיל השלישי יחד עם מגמה ירוקה, על הקשר שבין משבר האקלים לבין הזכות שלנו לחיים וביטחון ועל פגיעה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. זו תביעה שבאה אחרי סדרת תביעות דומות בבתי דין לזכויות אדם ובתי דין עליונים במדינות אחרות – באירופה, אוסטרליה, ארה"ב – שבהם ניצחו תביעות כאלה ובעצם הצליחו לחייב את המדינה, דרך בית המשפט, להתמודד עם משבר האקלים ולהפחית פליטת גזי חממה. וזה מאוד מרגש אותי, אחרי המון המון ניסיונות לשנות את המצב בשטח. זה לפעול בכל הזירות ואני תמיד מקווה לטוב ביותר.

 

יש לי אמון בעשייה. כל יום מחדש אני רואה איך הנוכחות שלנו משנה ומשפיעה, כמה העשייה היא חשובה ולמה אסור לנו להפסיק. מה שנותן לי אופטימיות זה לראות את האנשים שפועלים לצדי. אין דבר יותר מרגש מלעמוד בסולידאריות אחד עם השני במאבקים שהם בסופו של דבר מאבקים על החיים, על הזכות של כולנו לחיות פה בקרוב.

WhatsApp Image 2025-02-12 at 16.40.21.jpeg

אני תומר, בן 21,
ממחזור 2020

bottom of page